Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

7.7.2014

Aamuvirkku Aurora

Aamurusko. Sunrise in November.

"Et voi sulkea taivaan ikkunoita, kun Aurora kurkistaa sieltä kirkkain kasvoin.." kirjoitti James Thompson runossaan auringonnoususta. Auroraan liittyy paljon symboliikkaa, yksi asia on auringonnousu, aamu, kaiken alkaminen. Se sopi minusta hyvin kirjaan, joka kertoo aamuvirkusta tytöstä, joka rientää varhain sunnuntaiaamuisin laaksoon kävelemään, piirtämään ja keräämään kasveja. Suuren kartanon kaikki muut asukkaat ovat vielä nukkumassa. Runoteos on vertauskuva ahkeruudesta.
James Thompson, The Castle of Indolence (1748)

Nämä säkeet inspiroivat minua, kun kirjoitin ensimmäistä kirjaani. Skotlantilaisen Thompsonin runoteos on vaikuttanut romantiikan ajan runouteen (Byron, Keats).

(vrt. myös revontulet, aurora borealis)
Ks Suomen luonnon artkkeli "taivaalliset väriurut2, pylväshaloefekti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti