Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

30.11.2009

Vanhan ajan nainen

Kaisa Ikolan esitelmä naisen asemasta Pohjanmaalla ja muualla Suomessa, mm 1800-luku. Nainen oli paljon itsenäisempi kuin useimmissa muissa maissa.

27.11.2009

Pakinaperjantai: Larppaus.



Juhlissa:

Kaikki oli yhtä hienoa kuin Mary oli kertonut aikaisempienkin juhlien olleen, oli orkesteri ja värilliset lyhdytkin. Mutta tämä juhla oli sisällä, sillä ulkona alkoi puhaltaa kylmä viima. Talvi oli tulossa.

Nyt Aurora oli todellakin kuin Tuhkimo. Hän pukeutui salaa naamiaispukuun, paimentytöksi, jolla oli pitkä vihreä mekko ja tukka alhaalla vyötärölle asti vapaana. Kasvoja peitti silkkinaamio. Vanessa kampasi hänen tukkansa, laittoi Rhonan antaman lämpimän hupullisen viitan hänen harteilleen ja saattoi hänet salaa ulos kirjaston verannan kautta. Tien varressa odottivat Rhona ja Edward, joitten mukana hän tuli juhlaan.

- Kuka olikaan se viehättävä hento tyttö, paimentyttö, jolla oli se vanha kameekoru? kysyi rouva Austin tyttäreltään juhlien jälkeen. - Olisin halunnut nähdä hänen kasvonsa. Hänellä oli kaunis tukka ja hän soitti hyvin.
- Rhonan ystävätär Elisabeth, Vanessa selitti.

Aurorasta ja Rhonasta oli tullut myös ystäviä. Rhona oli keksinyt Auroralle nimen Elisabeth, ja Rhona ja Edward olivat lähteneet juhlasta kesken mukanaan naamioitunut Aurora. He pysäyttivät vaunut vähän matkan päässä Ruusulaaksosta, ja Aurora juoksi sisään keittiönovesta vaihtamaan ylleen työvaatteet.

Näin "larppasi" Aurora vuonna 1903 jouduttuaan "au pair" -tytöksi torontolaiseen kartanoon. Ote kirjastani Aurora vaahteralaakson tyttö. 1991, 2. painos 1992.

24.11.2009

Vanhan ajan lapsia



Pienet suuret suomalaiset. Millaisia olivat esimerkiksi Mannerheim, Sibelius ja Juhani Aho, 1800-luvun lapset?

23.11.2009

Aurora-blogin joulu

Spadina House Museum, Toronto

Photo: Anna Amnell

Jouluinen valokuvani Spadina House -museosta. Torontossa sijaitseva Spadinan kartano on ollut yhtenä esikuvana Aurora-kirjojen kanadalaiselle kartanolle, jonne kotimaastaan karkotetun suomalaisen lehtimiehen teini-ikäinen tytär Aurora Koivu joutuu palvelustytöksi. Sortovuodet ovat muuttaneet hänen elämänsä. Millainen on Auroran jouluaatto ja joulupäivä vuoden 1903 Torontossa? Lue jouluaatosta ajurin perheessä ja joulupäivästä kartanossa.

Voit myös klikata alla olevaa hakusanaa 'joulu', ja
lukea jouluaiheiset kirjoitukset tästä blogista.

21.11.2009

Vanhan ajan alusvaatteet uudessa käytössä



Tyttäreni menossa miehensä kanssa naamiaisiin "puolipukeissa" eli Belle Epoque -ajan alusvaatteiden tyylisessä hameessa ja puserossa sekä saman ajan henkeä huokuvissa Pierre Cardin -saapikkaissa. Entisajan alusvaatteista on tullut nykyajan kesämekkoja ja juhlavaatteita.



alusvaatteissa oli nyörejä, joilla saatiin aikaan hoikempi linja



paita käy puserosta



Korsetin ja helminauhojen kanssa puserosta tulee avoimena juhlajakku

17.11.2009

Menneen ajan kodeista

Lamps

Vanhaa esineistöä töölöläisen antiikkikaupan ikkunassa. Lamppuja.
Klikkaa kuvaa ja katso sitä suurempana.