Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

22.6.2008

Villa Kivi (1890-) kuviaVilla Kivi oli alkujaan vuokrahuvila "Linnunlauluntie 10", joka valmistui vuonna 1890. Kirjailija Maila Talvio ja hänen miehensä kielitieteilijä J. Mikkola asuivat tässä huvilassa vuosina 1904-1919.Maila Talvion aikana kokoontuivat vuodesta 1907 Lukupiirit, joissa luettiin maailmankirjallisuuden klassikoita. Siihen osallistuivat mm. Juhani Aho ja Eino Leino.
Syksyllä 2000 Helsingin kaupunki muutti kaavoitussyistä Linnunlauluntie 10-osoitteen Linnunlauluntie 7:ksi.


Villa Kivi on luonnonkauniilla paikalla.Tämä tie vie Villa Kiveen. Se on sekä jalankulkijoille että autoille.Pääset parhaiten Villa Kiveen esimerkiksi raitiovaunu 10:llä. Jää pois Messuhallin kohdalla ja kävele Töölön lahden pohjukassa olevaa rantatietä, jossa luonto on hyvin kaunista kaikkina vuoden aikoina.Villa Kivi Töölönlahden toiselta puolelta nähtynä.

Lue lisää Villa Kivi

8.6.2008

Polkupyörä merkitsi vapautta 1900-luvun alun tytöille

Rebecca West: 1900

Kirjailija Rebecca West oli vuonna 1900 kahdeksanvuotias.

Naiset ja nuoret tytöt Pietarista Kaliforniaan pääsivät liikkumaan entistä itsenäisemmin polkupyörän tultua yleisemmäksi.Se vaikutti ratkaisevasti muotiin, kuten yllä olevasta kansikuvastakin näkee.

Ensimmäisen polkupyörän keksi jo vuonna 1790 ranskalainen kreivi Mede de Sivrac. Hänen pyörässään ei ollut polkimia eikä ohjausmahdollisuutta. Seuraavassa pyörässä oli jo ohjauspyörä, mutta ei vielä polkimia. Sitä potkittiin eteenpäin maasta ponnistamalla. Tätä saksalaisen paronin Karl Drais von Sauerbronnin kokonaan puusta tehtyä vekotinta sanottiin "juoksemispyöräksi" (Laufmaschine), ja se esitettiin Pariisissa vuonna huhtikuun kuudentena päivänä 1818.

Ranskalaiset unohtivat kuitenkin Sauerbronnin ja pitävät pyörän keksijöinä vaunutehtailija Pierre Michaud'ta ja hänen poikaansa Ernestiä. Se on kuitenkin totta, että Pierre Michaud keksi polkimet.


Kuva: Victorian Fashion Designs. Hillitty pyöräilyasu vuoden 1894 muotilehdestä.